Bøker du bør lese: La den rette komme inn

Av Hanna Kristine Kvandal og Henrik Pukerud

Vi har nylig lest La den rette komme inn av den svenske forfatteren John Ajvide Lindqvist. Boken kom i 2004, men fortelles over ca. tre uker tidlig på 80-tallet i den svenske Stockholm-forstaden Blackeberg. Dette er en spenningsroman om vampyrer og utenforskap, med svært groteske skildringer.

I hovedsak handler det om tolv år gamle Oskar. Han er en ensom gutt uten venner og blir til stadighet mobbet av guttene i klassen. Et bestialsk mord kommer plutselig frem i nyhetsbildet, en tenåringsgutt er blitt hengt opp i skogen og tømt for blod. Dette skaper frykt i byen, men Oskar synes det er spennende. En dag møter han Eli på lekeplassen utenfor blokka. Hun fremstår merkelig, men Oskar finner likevel en venn i henne. Etter hvert begynner flere merkelige ting å skje mens menneskene i byen forsøker å holde på sin vanlige hverdag.

Dette er en svært lettlest roman og kan fullføres på kort tid til tross for den overveldende tykkelsen av over 500 sider. Boken kan lett kalles en «pageturner». En av de åpenbare kvalitetene er at den stadig skifter synsvinkel. Fortellingen blir fortalt fra flere forskjellige personer i byen og deres erfaringer og følelser rundt det som skjer.

Som nevnt tidligere er boken spekket av groteske skildringer. Det er ikke en barne- og ungdomsroman slik anslaget kanskje tilsier, men heller en bok for unge voksne og oppover. Den tar for seg flere ubehagelige tematikker som pedofili, voldtekt, drap og brutal vold. I tillegg skildrer den disse på veldig billedlige måter.

Selv om vampyr-tematikken er fremtredende tar også romanen opp hverdagslige temaer vi lett kan kjenne oss igjen i. Gjennom tolv år gamle Oskar får vi kjenne på følelsen av å falle utenfor, men også om det sterke vennskapet som kan oppstå når man minst venter det. Og samtidig på desperasjonen ensomhet kan gjøre med et barn.

Boken er fylt opp av små poetiske tankevekkere og gjengående bruk av motiver som binder det sammen på en fin måte. Denne boken passer for flere enn anslaget tilsier. Personlig er ikke litteratur om vampyrer noe som tiltaler oss, men med den gjenkjennbare realismen og karakterene er dette en bok som kan appellere til de fleste. Det bør likevel legges med at en fascinasjon for det overnaturlige vil gjøre denne leseropplevelsen enda bedre.

La den rette komme inn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s