Bildet av Dorian Gray, av Oscar Wilde, en bok du bør lese

Det er mørkt og dystert ute. Jeg vil derfor anbefale en bok som passer bra til tiden vi er inne i og samtiden generelt. Mange bøker blir mindre relevante gjennom årenes løp. Om fortellingen er god, vil den leve videre, men det kan bli vanskeligere for nye lesere å relatere til plottet på samme måte. En bok som har tålt tidens tann er Bildet av Dorian Gray, av Oscar Wilde, etter min mening. Den kan sies å være like relevant i dag, om ikke enda mer enn i 1890, med de holdninger vi i dag har til vårt eget utseende, selfies og oppmerksomhet.

Boken handler om den unge adelsmannen Dorian Gray, som får sitt portrett malt av en dyktig kunstner og venn av ham. Bildet blir svært henrivende, nettopp fordi Dorian er en svært kjekk mann. Dorian er likevel, og på tross av sitt gode liv, svekket av tanken på å bli eldre og miste sin skjønnhet. Han misunner sitt eget portrett for dets evne til å ikke eldes, ikke bli eldre enn denne junidagen det ble malt.

Dorian lever sammen med sin etter hvert gode venn Lord Henry Watton, et svært utsvevende liv med utskeielser og dårlig oppførsel. Hans sinn forbitres og samvittigheten blir mindre fremtredende. Det skal da vise seg at bildet av ham ikke holder seg like vakkert som alltid. Han får oppdage at hans ønske blir oppfylt; mens Dorian Gray forblir ung av utseende, svertes portrettet av ham for hver gang han oppfører seg umoralsk.

Oscar Wilde benytter mange aforismer, i dette som er hans eneste roman. Spesielt i monologene fra Lord Henry kommer det tydelig frem at karakteren har skapt seg en egen form for moral, egne spilleregler, i et forsøk på å forsvare sine kjipe handlinger og tanker, et godt virkemiddel for å få frem det overfladiske ved disse karakterene. Hele boken er et symbol på hvor besatt vi mennesker kan bli av overflatisk perfeksjon. Flere av karakterene dyrker den ytre skjønnheten som den beste evne et menneske kan ha, mens dybde, visdom og omsorg kommer i andre rekke.

Boken er svært underholdende og lettlest. Med unntak av et par litt langtekkelige passasjer er den interessant og spennende fra start til slutt. Personlig har jeg lest den to ganger, det er absolutt en bok som holder seg tidløs og interessant både gjennom årene og gjennom flere lesninger. Definitivt en bok alle bør ha lest minst en gang i livet.

Av Henrik Pukerud


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s