Morgenstjernen – anmeldelse

Tusen takk til Forlaget Oktober for leseeksemplar.

Knausgårds nye skjønnlitterære roman Morgenstjernen ble utgitt for en liten stund siden, og selv om den kanskje ikke har vært en like stor snakkis som Min Kamp (det har vel få bøker), har den fått sin andel anmeldelser. Morgenbladet var veldig kritisk, mens andre var mer positive. Så, er det verdt lesningen?

Helt ærlig var jeg mest spent på grunn av forfatteren. Forfatteren er også nøyaktig det vi får. Historien her er noe uklar, og er fortalt gjennom forskjellige karakterer. Noen av dem er litt vanskelige å få tak i, mens andre suger deg inn. I flere av karakterene sees også det man kan anta (basert på den Karl Ove Knausgård man blir kjent med i Min Kamp) er trekk fra forfatteren selv. Dette gjør kanskje noen av karakterene litt mindre spennende og interessante.

Etter min mening er handlingen dog veldig spennende. Det dukker opp en mystisk, stor stjerne som ingen kan si med sikkerhet hva er eller betyr. De forskjellige karakterene kommer med forskjellige gjetninger, men ingen sikre svar blir gitt. Det skjer også flere mystiske ting i dette universet, ting man som leser gjerne ønsker svar på. Knausgård skriver inn utrolig mange tråder, men ikke alle blir flettet sammen, og mange forblir løse. Noen ubesvarte spørsmål kan være godt, og tar leseren dikte inn selv, men her blir det nesten litt for mange.

Boka handler i korte trekk om at det dukker opp en ny, gigantisk stjerne. Deretter endrer virkeligheten seg og det overnaturlige trer inn i vår verden. Alle karakterene har sine problemer i livet fra før av, men møter nå helt nye utfordringer som de ikke vet hvordan de skal takle. Det er mye som er litt uhåndgripelig, så å gi et sammendrag av boken uten å avsløre for mye blir vanskelig.

For å oppsummere er boka spennende, men gir leseren litt vel få svar. Jeg vil likevel oppfordre til å lese den selv, da den definitivt er underholdende!

-Lina Maria Skullerud


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s