Månedens bok juni

Denne månedens bok er skrevet av Erlend Loe og heter Muleum. Hvis du som meg liker snodige vendinger, underlige karakterer, banalitet og en historie som heller mot det absurde, så anbefaler jeg deg å lese denne boken. 

Loe er kjent for å skrive bøker med merkelige karakterer i sentrum og denne boken er intet unntak. I boken møter vi 17 år gamle Julie som nylig mistet faren, moren og storebroren i en flykrasj. Hun var selv ikke ombord i flyet, men satt heller hjemme i Oslo da det hele foregikk. Like før flyet styrtet, fikk hun en tekstmelding fra sin far med følgende tekst: ”Vi styrter. Elsker deg. Gjør hva du vil. Pappa.”. Julie sitter da igjen med en enorm formue og et stort hus i Holmenkollen. Boken er bygd opp av hennes dagboktekster og skildrer hennes tanker, følelser og opplevelser. Når historien begynner har det allerede gått åtte måneder siden ulykken og Julie befinner seg i en absurd situasjon. Hun opplever at ingenting lengre gir mening og ønsker aller helst å dø. I løpet av boken følger vi henne gjennom gjentatte selvmordsforsøk, desperate tankerekker og en tilfeldig reise som tar henne rundt store deler av kloden. Som følge av denne uventede og tilsynelatende tilfeldige og urettferdige situasjonen, har Julie opparbeidet seg et bredt repertoar av ironi, sarkasme og likegyldighet ovenfor enhver situasjon.

Dog det å miste hele familien sin i en ulykke er en meget dyster tematikk, vil det slå deg hvor lite trist boken er. Loe er en mester i å vri dystre plott om til det absurde og banale. Boken vil få deg til å gråte, le, riste på hodet og til slutt lure på om Erlend egentlig har det så bra. 

Ikke bare er denne boken et testamente til at Loe mestrer ironiens edle kunst, men han klarer også å skildre verdensbildet til en stakkars ensom jente som har mistet hele familien sin og med dette også meningen med sin eksistens. Vi opplever alle å miste noen eller noe vi har kjært men forhåpentligvis lærer vi til slutt at vi ikke er alene. 

Start sommeren med å lese Muleum og når du er ferdig med den kan du lese resten av Loes bøker. Han er en fantastisk forfatter du ikke vil gå glipp av. 

-Katrine Bryggeså Øydna

 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s