Månedens bok – Mai

 

bokbilde

 

Månedens bok for Mai er «Kan jeg bli med deg hjem» av Marie Aubert. Boken ble gitt ut i 2016 av Forlaget Oktober. Aubert debuterte med denne boken og høstet store lovord.

Gjennom ni noveller blir vi tatt med inn i hverdagen til ulike mennesker og deres følelser, håp og tanker. Boken har en trist, men sjarmerende undertone og er lett å leve seg inn i. Jeg kjenner på en følelse av sårhet, men likevel vekker den en lun varme i meg også. For egentlig er det en bok om kjærlighet og forhold, bare ikke av det romantiske slaget.

I novellen «Hjemme» møter vi en tenåringsjente med foreldre som skal separeres, men det snakkes ikke om.  Når faren drar uten å si adjø sier moren det var er fordi hun sov så godt, og mens hun vasser rundt i et tomt hus med pappesker og manglende TV kan moren betrygge med at de skal kjøpe dvd-spiller. Løsningen blir at hun overtar naboens hus (mens de er på ferie) sammen med venner og en hun er forelsket i, for å på den måten flykte fra det ubehagelige og inn i en drøm, men det blir ikke helt som hun hadde tenkt.

Ingenting blir egentlig helt som de hadde tenkt for noen av personene vi møter i boka, selv om de gjør så godt de kan. Livet bare skjer og plutselig er det helt annerledes og sårt: Tomheten etter en kollektiv-venninne som flytter ut og får seg ny kjæreste, savnet etter hverdagsromansen med spedbarn å ta seg av, en far som slår sin datter og en gutt som forsøker så godt han kan å håndtere familiens tap av en lillebror.

Jeg synes forfatteren viser god psykologisk innsikt og bygger opp mellommenneskelige relasjoner vi alle kan kjenne oss igjen i. For selv om boken på 116 sider rommer hele 9 noveller, så mener jeg at det står mye mellom linjene og at hver historie skildrer mer enn sideantallet skulle tilsi. Jeg blir knyttet til karakterene og tar meg i å ofte tenke på hva som skjer videre når jeg kommer til slutten, for man får ikke alltid en slutt; men snarere et godt skissert scenario å reflektere videre over.

Hvorfor skal du lese denne boken nå? I disse tider med mye isolasjon, ensomhet og savn er det lett å lengte tilbake til et minne eller ønske seg til noe annet. Forholdet du har til deg selv og andre settes på prøve. Boken kan derfor være nyttig til å sette ord på tanker du, i likhet med karakterene i boka, ikke helt klarer å sette ord på eller synes det er vanskelig å snakke om. Jeg vil derfor virkelig anbefale denne boken. Den er godt og kreativt skrevet på en måte jeg ikke har sett så ofte tidligere, og er en bok som jeg vil huske lenge.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s