Det er nok nå – Linn Stalsberg

Vi har vært så heldige å få tilsendt et leseeksemplar av Linn Stalsbergs nyeste roman, som ble utgitt av Forlaget Manifest i 2019.

I boken som har fått tittelen «Det er nok nå. Hvordan nyliberalismen ødelegger mennesker og natur» ønsker forfatteren å bevisstgjøre oss om hva nyliberalisme er og hvordan den kjennetegner vår samtid.

Går du rundt og føler deg stresset, utilstrekkelig og lurer på hvorfor? Har du lest flere selvhjelpsbøker uten å føle at de hjelper noe særlig? Da bør du lese denne boken.
Dette er nemlig en antiselvhjelpsbok som vil fortelle deg at det er ikke du som verken er problemet eller ansvarlig for å løse det, for den saks skyld.
Bokens mål er nemlig å vise oss at vi kan ikke finne svaret på disse utfordringen på egenhånd. Vi er bare blitt så vant til å være individualister og at markedet har løsningen at vi regner det som sunn fornuft.

Markedet er et sentralt stikkord for boka: privatisering, New Public Management, globalisering og en nedbygging av velferdsstaten, med økt fokus på arbeidslinja.
For det er et fritt marked, konkurranse og individualisme istedenfor sosialisme som er gjeldene i nyliberalismen, vår tids kapitalisme – samfunnets ideologi.
Historien om tiden fra da Stalbergs sin farmor levde med utedo og brønn, men med fagforeninger, solidaritet,velferdsstat og håp og tro på fremtiden og fram til Margaret Thatcher river ned alt dette for å legge til rette for markedet med konkurranse i næringslivet med lavere skatter; og hvordan noen bøker og ideer fra Milton Friedman og Freidrich Hayek om nyliberalisme går fra å være nettopp ideer til at nyliberalismen kan regnes en ideologi blir godt beskrevet i boka. Selv om dette er sakprosa og ikke påskekrim, så er det gripende lesning hvor det er vanskelig å legge fra.
Det viktigste boken gjør er å hjelpe oss å forstå dagens samfunn ved å vise oss hvordan historien har ført til vår samtid hvor markedet har blitt viktigere i seg selv enn de det skal være for. Selv om levestandarden vår har økt så er følelsen av å måtte prestere konstant, både på jobb, på treningssenter, som kjæreste, foreldre og samfunnsborger. Levestandarden har heller ikke kommet gratis, den har ført til en jordklode i klimakrise, som stadig ribbes for ressurser samtidig som forbruk blir presentert som løsning. For er det et ord som er viktig er vekst. Men veksten fordeler seg ulikt og det er mange flittige barnehender og arbeidere på Amazon som betaler prisen.

Vi må forstå hvordan ting henger sammen og hvorfor det er som det er for å gjøre noe med det. Det hjelper denne boken deg med, for det er nok nå!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s