Månedens bok – «Solen sukker i min sko»

Vi fortsetter å utforske forfattere fra Kristiansand og månedens bok er derfor skrevet av Terje Dragseth. Boken heter «Solen sukker i min sko» og er en novellesamling. Dragseth er kanskje mest kjent for sin poesi, men skriver også, om jeg må si det selv, flotte noveller.

Noe av det jeg liker godt med denne samlingen av noveller, er hvordan de utfordret mitt syn på novellen. Tekstene er er korte, stemningsfulle og oser av metaforer, språklige bilder og sammenligninger. Jeg synes nesten de virket som en krysning mellom en novelle og et dikt. Boken inneholder totalt 38 ulike noveller som alle fremstår som frittstående historier. Likevel kjente jeg at enkelte av historiene passet sammen. Som om den en novelle fortalte en side av saken og en annen den andre. Det er ikke sikkert dette var intensjonen, men det er slik jeg som leser opplever noen av tekstene.

Felles for mange av tekstene, er at vi møter karakterer i håpløse situasjoner. Krig, frykt, ensomhet eller sorg. Det er tydelig at Dragseth, på lik linje med Bjørneboe, ønsker med disse tekstene å åpne opp for debatt om samfunnet. Dette kommer tydelig frem i novellen «Europa». Den handler blandt annet om finanskrisen som rammer så mange liv. Hvordan hele kontinentet er på vei til å eksplodere og hvordan uskyldige, hardtarbeidende mennesker, mister alt de har kjært. Et annet eksempel på samfunnets mange utfordringer, er teksten «Tvillingplaneten», som er et tydelig nikk til fremmedfrykt og rasisme. Tekstene er også en påminnelse på at livet, plutselig, kan ta en brå vending. At tilværelsen ikke er konstant og at det eneste konstante, er forandring.

Jeg liker denne boken fordi den utfordret mine forventninger, fikk meg til å tenke og enkelte ganger, tvang meg ut av den lille boblen som er min komfortsone. Det er det jeg vil kategorisere som en god tekst. Den som får oss til å reflektere og møte våre egne fordommer i døren.

-Katrine

 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s