Bokanmeldelse – «De som er elsket» av Victoria Hislop

Tusen takk til Vigmostad & Bjørke for leseeksemplar. 

Jeg må ærlig innrømme at jeg var lettere skeptisk nå jeg fikk denne boken i hånden, rett og slett fordi det ikke er min sjanger. Jeg liker fantasy, krim, satire og gamle klassikere. Familiedrama? Dette er slike bøker min mor leser mens hun ligger på solsengen i Spania, men jeg måtte jo gi den en sjanse. Faktum er jo at den har fått strålende kritikker samt blitt stemplet som en internasjonal bestselger, så det må jo være noe ved den, tenkte jeg og bestemte meg for å gi den en helhjertet sjanse.

bok

Etter første kapittel, var det gjort. Jeg klarte ikke å legge boken fra meg og jeg tok den med meg overalt. Hver gang jeg hadde ett ledig øyeblikk, tok jeg opp boken, så jeg, nok en gang, kunne forsvinne inn i historien. Når jeg var på jobb eller på skolen, drev tankene mine tilbake til Aten på 1940-tallet og på kveldene leste jeg til øynene gikk i kryss. Det er lenge siden jeg har kommet over en slik bok. Med andre ord; den overgikk alle mine forventninger.

I denne vakre boken møter vi Themis som feirer sin 90-årsdag sammen med barn, barnebarn og oldebarn i en liten leilighet midt i Aten. Denne dagen får henne til å reflektere over hva som skal bli hennes arv til yngre generasjoner i familien og bestemmer seg med det for å fortelle sin egen, fantastiske livshistorie. En historie hun, i sin helhet, har holdt hemmelig for alle rundt seg. Vi følger livet til Themis fra hennes aller første minne og frem til 2016.

Historien til Hislop er riktignok fiksjon, men dette var nok realiteten for mange grekere under andre verdenskrig og den greske borgerkrigen. Kampen mellom regjeringen og den voksende kommunismen i landet, var en konflikt som splittet mange familier. Mens noen kjempet for det de mente skulle bli et demokratisk og fritt Hellas, ønsket andre å beholde monarkiet, kontrollen og støttet Tyskland ideer. Kampene mellom de to sidene krevde mange liv og det får vi oppleve på nært hold i Hislops rørende og ærlige roman. Hovedkarakteren, Themis, var en av dem som vokste opp i en slik politisk splittet familie og vi som lesere får kjenne tyngden av en slik sorg på kroppen.

Når freden omsider kom til store deler av verden i mai 1945, herjet fortsatt konflikten i Hellas og den blusset opp i en aggressiv borgerkrig som skulle vare i mang år. Themis, som sverget troskap til den kommunistiske siden av konflikten, klarte ikke lengre å la sine kammerater kjempe alene og sluttet seg til den kommunistiske hæren. Slik historien forteller, ble hennes side til slutt nedkjempet av regjeringshæren og Themis ble tatt til fange av regjeringen og flyttet fra fengsel til fengsel.

Hislop forteller denne dramatiske historien med en inderlig sårbarhet og ynde. Det er nok litt selvsagt at dette er en historie med mye handling og spenning, men hun klarer å skildre det så underlig ømt og nært. Jeg ble dratt inn i historien fra første stund og de mange hjerteskjærende beretningene fikk meg både til å smile, undre og felle en aldri så liten tåre. Ikke bare forteller hun en god historie, men jeg tror det er en viktig historie. En som sårt trenger å bli fortalt. Personlig visste jeg lite om den greske borgerkrigen før jeg leste denne boken, men nå forstår jeg hvor mye veldig mange mennesker måtte ofre for friheten og freden. Det er en bok som fikk meg til å reflektere. Takk.

-Katrine B. Øydna


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s