Hun Margrethe om dikt og sånn

Hei!

Mitt navn er Margrethe, jeg har vært så heldig å få være gjesteskribent her i dag. Først vil jeg starte med litt enkel info om meg selv.

Jeg nærmer meg stadig 30 år, og jeg har omlag 16 års erfaring med å skrive dikt og bøker jeg aldri har sendt inn til forlag. Jeg er arkitekt og teknisk designer student, og har tidligere jobbet med barn og ungdom.

Jeg er forfatter og jobber nå med en bok som skal offentliggjøres. Bokens publiseringsdato er jeg ikke helt sikker på enda. Innholdet er bygd på en sann historie, der det er hentet inn grunnleggende informasjon om et innbrudd og en voldtekt. Det blir morbide scener i boka, og et mystisk drap for de som liker krim. Selvsagt blir det også litt psykologisk for de som liker det, da vi får se litt av hva som skjer i sinnet på karakteren jeg nå har uttalt meg litt om.

Så, hva er mine råd for å skrive en god bok eller tekst?

En tekst, eller et dikt trenger ikke alltid å ha komma eller punktum i utgangspunktet. Du vil vel nå inn i livet til leseren, komme inn under huden. La leseren lese diktet som h*n føler er rett for seg, og du hva som er rett for deg. Skriv gjerne fra både hodet og hjertet, da disse ofte er på ulike steder i livet. Vi vet ofte hva som er det beste, men handler kanskje ikke alltid deretter, fordi hjertet ønsker noe annet.

Å ta utgangspunkt i opplevelser eller noe du brenner for er alltid et stort pluss, da får vi en poetisk glød over teksten. Men når det kommer til å skrive bok kan det være vanskelig.

Når jeg begynner på en ny tekst, som en bok, dikt, novelle, eller annet, begynner jeg alltid litt for hånd. Skriver i en billig bok fra Europris der jeg kladder og klusser for å få mer tilknytning til mitt arbeid, en mer realitetsfølelse der jeg skaper noe. Da er jeg i det, eventuelt sammen med en karakter. Når det kommer til fantasien er det lurt å leve seg inn i det, kjenne på det, smake på følelsen av «om det var min bror, sønn, datter eller mor». Vi vil jo at andre skal få en levende følelse av å lese det vi har jobba med.

Har så MANGE ting jeg kunne lagt ved her, men nå har jeg plukket ut litt av hva jeg synes er viktig. Og husk at følelser ikke er farlige, det er hva vi gjør med dem som skader! Så føl på det du føler, pust i bakken og ikke gå fra tiden, la tiden gå fra deg:)

Og en stor takk til Unni Lindell som ba meg fortsette og ikke slutte, inspirasjonen jeg har fått av ho er helt unik.

HmKlem 🙂

Instagram: @diktogsaann

Hm = Hun Margrethe


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s