en poet blant studentene

UiAs Thomas Melhus skriver dikt på fritiden og har en god del lesere verden over. Du kan lese diktene hans på Instagram @soul4speech . Her svarer han på en rekke spørsmål om dikt, fra en dikters perspektiv.

Kan du først si litt om deg selv? Hvem du er, hvor du kommer fra og hvor du skal. Hva studerer du.

 

Jeg heter Thomas Melhus, jeg er født og oppvokst i Skien. Jeg bor nå i Kristiansand og studerer bachelor i pedagogikk. Tidligere har jeg hatt et årsstudium i anvendt filosofi. Jeg ønsker å bruke min kommende utdannelse til å hjelpe unge individer som faller litt fra samfunnet, kunne hjelpe med refleksjon og skape trygge rammer for åpenhet og selvutvikling. Drømmen er utenfor utdanning å drive med stemmeskuespill, radio eller podcast som en form for drømmejobb. Jeg er også halvt engelsk, noe som gjør at de fleste av verkene mine blir skrevet på engelsk.
Når det kommer til kjernen av min kreativitet så utspiller dette seg veldig ofte innad diktskrivning, fotografi og sang. Min tro går ut på at kunst kan være hva som helst så lenge du putter sjelen din i det. Hva det vil si går ut på at du får en indre «drive» hvor du blir motivert, inspirert eller får en trang til å få til følelsene dine, nesten litt som selvterapi.

Hva er ditt forhold til poesi? Hvordan ble du interessert i det? Leser du mye? Leser vennene dine mye? Hvordan går poesi sammen med studiet ditt?

Når det kommer til dikt i mitt syn, kommer det ned til hvilke følelser blir gjenspeilet, hvilke farger blir lagt på trykk, og hvilket bilde kommer til hodet. Det å klare å fange leseren har vært et utrolig viktig tema for meg, og det gjelder ikke at alt må bli lest, men for hver setning, hvert ord som blir lest vil man eventuelt kunne bli oppslukt nok til å plutselig finne seg selv på slutten. Noe av det mest magiske med poesi går ut på hvor forskjellig vi kan tolke det. Derfor, som en dikter har jeg min egen oppfattelse, men når jeg hører fra andre og de føler annerledes blir jeg lykkelig. Det handler ikke om at de skal forstå hva jeg måtte finne på å skrive, men at kunsten skaper en reaksjon for leseren, det tror jeg er utrolig viktig, uansett hva det måtte være. 

Min interesse for diktskrivning kom i form av min natur, det reflekterende og den spørrende nysgjerrigheten. Det å prøve å få en litt større forståelse av mine følelser, tanker og reaksjoner. Hvorfor reagerte jeg på denne måten? Hva trigget det? Hva kan jeg gjøre med den følelsen nå? Og med den naturen ble det naturlig å komme med metaforer og andre tankemønstre som gjorde det lekent og morsomt å bruke språket til å skape nye veier å uttrykke meg selv på. Det å sette ord på følelsene.

Noe jeg synes er svært imponerende på mange områder er hvordan jeg heller hadde skrevet en hel bok fremfor å lese den. Det er ikke det samme som at jeg ikke leser eller liker å lese bøker (for det gjør jeg!), men mer på det at jeg har en indre flamme i sjelen til å uttrykke egne tanker, historier og følelser til forskjellige situasjoner. Noe som gjør at jeg nesten ikke finner tid eller motivasjon til å lese andre bøker om ikke det på forhånd er en interesse der hvor resultatet som oftest er at jeg ikke klarer å legge boka fra meg igjen.

En del av mine venner og min familie leser igjennom det jeg skriver. Mye av det jeg skriver legger jeg også ut på det offentlige der alle kan se. Min filosofi bak alt av det jeg skriver går ut på at; «du vet aldri hvem som leser det», og med det i tankene vet man aldri hvem som kan relatere eller få en reaksjon på arbeidet. I håp om at det virkelig er noen som kunne trenge å vite at det de kanskje føler eller går igjennom er normalt. Fra venner og familie kan jeg jo si at noen av dem gir meg veldig god og land respons, andre litt mer kort ros.

Når det kommer til studiene vil jeg si den filosofiske og åpne tankeflyten jeg har gjør det enklere å koble god moral og verdier inn i arbeidet, til refleksjon, selvutvikling, men også observering av andre tanker eller hendelser som inngår i fagene. Jeg føler ihvertfall at det er et godt utgangspunkt.

 

Hva inspirerer deg til å skrive? Hva liker du å skrive om? Hvordan er prosessen for deg?

Når det kommer til hva jeg skriver og hva som inspirerer meg pleier jeg å si dette; «jeg kombinerer følelser, tanker, logikk og erfaring, som resulterer i et lite stykke av sjelen». Det vil si at veldig mye av det jeg har skrevet om i fortid går ofte om hverandre av følelser som har sittet inne og har trengt å komme ut. Diktskrivningen blir en flott terapimekanisme for å håndtere en del av følelsene, hvertfall i de tunge periodene. Det som også er utrolig viktig for min del er å gjøre det personlig, men også upersonlig samtidig, hvor jeg kan sette inn karakterer eller metaforer for å beskytte innholdets sanne opphav av inspirasjon

Jeg skriver også for det meste på engelsk, så norske dikt er gjerne litt vanskeligere å komme over, for de blir sjeldent publisert. Dette er for å ikke bare holde på i Norge, men å nå ut til mennesker over hele verden. Det er også ansett som det universelle språk som gjør det lettere å nå ut.

Jeg blir inspirert av alt som ligger rundt. Det kan komme fra de følelsene som ligger inne, hvor jeg kaster snøret og prøver å fiske opp resultat for å bruke det som et eksempel. Det å bare være i nuet, se på dagliglivet, alle mennesker i ulike hastigheter, naturen, sjelero, og tankespinn. Jeg føler ihvertfall at de beste resultatene kommer fra de sterke følelsene som kanskje gjør en mer sårbar, det vonde, for det har vist erfaringsmessig å bli utrolig bra.

Prosessen er skremmende enkel, når følelsen, eller ideen, er på plass begynner jeg bare på første setning, og deretter kommer alt automatisk. Dette kan gjøre at på en økt på 30 minutter finner jeg meg selv med 10 dikt ferdigskrevet. Nye ideer og tanker kommer hele tiden, og ofte blir de å gå litt om hverandre. Det er ikke det samme som at jeg blir like fornøyd med alle, og bruker kanskje litt tid på omformuleringer, eller rett og slett kvitte meg med en hel det utkast for å styrke de enkelte få som blir igjen.

 

Hvordan blir diktene dine mottatt? Hva sier folk på internett og hva sier venner og familie?

 

I aller størst grad vil jeg si de blir veldig godt mottatt. Det finnes svært få tilfeller der jeg har kommet over et individ som ikke har likt diktene. Det høres kanskje litt overfladisk ut, men det er realiteten. Men igjen, de som jeg får størst respons fra er gjerne individene jeg møter, eller snakker med direkte angående kunsten. Ellers er det ofte kort og enkelt et liker klikk fra folk på sosiale medier, med noen kommentarer. De som gir størst respons er gjerne de som kjenner seg igjen med verkene og setter seg selv inn i situasjoner eller følelser som blir tatt opp. Til vanlig går det litt i de samme individene jeg ofte blir inspirert av, oppmuntrer av og får motivasjon fra jeg gjerne blir stående med å ha åpne refleksjonsstunder ved.

 

I og med at jeg skriver på engelsk får jeg ofte respons fra andre sider av verden. Dette går igjen med den mentaliteten om at du vet aldri hvem som leser, som har resultert i at jeg har fått mail fra Italia, New York og flere steder i Asia for å nevne noen. Flere som føler verkene mine treffer på et personlig nivå. Dette er både motiverende, men også litt overveldende til tider. Men igjen, det er jo en glede å dele sine verk.

Hva ønsker du at folk skal få ut av diktene dine og hva får du selv ut av det?

Verkene går ofte ut som en personlig terapeutisk selvutvikling for meg, hvor følelsene mine slipper å være innelåst. Det gjør at jeg vil aldri slutte å skrive, når det gjenspeiler i selve livet, altså det å fortsette å føle gjør at jeg alltid vil kunne skape. Det er utrolig viktig for min del.

Når det kommer utenfor egen grunn vil jeg si det viktigste for min del ikke handler om anerkjennelse og berømmelse. Det er ikke nummeret på visningene som er viktige, men at budskapet diktene har er med på å skape en reaksjon hos leseren. Det at enkeltindivider kommer til meg og snakker om hvordan det påvirker dem er gleden og selve belønningen i mine øyne. Derfor kjenner jeg det er utrolig viktig å dele dem.

Men nå har jeg jo snakket en del om verkene mine, men ikke hvor du kan finne dem. Dette kan du gjøre på Instagram under: «soul4speech». Her blir en del av diktene mine formatert over til en enkel stil med fengende bilder til å visualisere en del av følelsene. Hvis du er personlig interessert i mer, eller noe av det norske kan du personlig kontakte meg enten ved å sende en DM på Instagram, eller melding over Facebook.

Med vennlig hilsen –
Thomas Melhus. (Soul4Speech)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s