testing av skrivemetoder

Det er jo en misvisende tittel, for det er ikke sånn at vi tester dette for første gang. Vi vil derimot demonstrere for dere hvor gøy man kan ha det med forskjellige måter å skrive dikt! For vi mener selvfølgelig at fokuset ikke skal ligge på hvorvidt man skriver et vakkert dikt, men heller på om hvor gøy man kan ha det i prosessen!

Vi bruker teknikker jeg har lært i beat, altså metoder brukt av Jack Kerouac og William S. Burroughs, med noen modifiseringer.

Steg 1: setting

Til dette prosjektet trenger man gode venner og noe godt å drikke på! Vi har i dag valgt rødvin, bortsett fra Iben, hun valgte øl og det får være greit. Det kan også være lurt å ha god musikk, snacks, penn og papir. Og en saks.

Steg 2: skriving

Dette trinnet er ganske enkelt. Ta pennen i hånden, trekk pusten, lukk øynene. Når du åpner dem igjen begynner du å skrive. Du har ikke lov til å stanse, sensurere deg selv eller rette opp skrivefeil. Alt skal gå i ett for å skape en autentisk stream of consciousness. Igjen, det viktige er ikke å skrive pent, det viktige her er å skrive ektefølt og ærlig. Dersom dere føler for det kan dere lese diktene høyt for hverandre, men det er ikke et must, bare en anbefaling.

Steg 3: cut-up

Neste steg er å klippe opp alle diktene. De kan klippes setning for setning, linje for linje, strofe for strofe, det er helt valgfritt. Vi liker å klippe dem veldig godt opp. Deretter samler vi alle de små lappene og blander dem godt sammen. En trekker så lappene og i den rekkefølgen de trekkes skal de settes. Man kan teipe dem sammen, lime dem på et papir eller bare legge dem forsiktig under hverandre. Uansett er vår erfaring at disse diktene blir enten morsomme eller kule.(Her har vi fått katten til å blande for oss)

Steg 4: resultatet

Denne gangen skrev Iben et dikt som var så bra at vi valgte å ikke klippe det opp, men jeg og Maya klippet og mikset med spennende resultat. Her er vårt dikt:

la meg slippe

skrive med blod

ser de på meg?

jeg sovnet og ville sove mer

skrubbing og klipping

skulle ønske du kunne gi deg

jeg har ventet på henne

men jeg kunne ikke

men du kunne jo

 

Diktet avsluttes når det kommer til en passende slutt, som dere ser her var vi jo veldig heldige. Det er fare for latterkramper og hyling når ting passer bra sammen, men det er en risk det er verdt det å ta. De resterende lappene formet disse diktene:

skal jeg være der for deg

for jeg ville drikke vin

og være fin

i noen eller meg selv

helt uten sammenheng

nedtelling og opptelling

du har allerede fortalt meg

vinglete

med vennene

sånn er jo vennskap

 

hvis du ombestemmer deg

hver dag

begge hadde sugd

det er flaut

det gjør vondt

alle dine selvmordstanker

fylt med ord

men hun sa

«du lukter bæsj»

men du er ikke så reflektert

 

smile og le

det er håvent

når jeg sier nei

vil jeg krasje

for noen hadde fått vondt

pinglete sjanglende

det er mye de kunne sagt

men hun kommer aldri

jeg beveger meg sakte

ikke at du vil

det blir for deprimerende

men de sier ingenting

så vi måtte klippe håret hans

 

I de originale diktene hadde Maya og jeg skrevet hvert vårt dikt om dagen vår. I løpet av dagen hadde vi opplevd ting som sparkesykling, kattebæsj og en tur på bokbutikken. I diktene derimot blir alt snudd på hodet og får en marerittaktig stemning. Dette er noe av magien ved denne måten å skrive på. Vi håper at dere også får lyst til å prøve og del gjerne resultatet med oss!

 

-Lina Maria Skullerud


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s