Ukens boktips – Uke 15

Ukens boktips er en fast spalte hvor studenter, ansatte eller gjesteskribenter gir sine boktips.


NB: Denne boken er sendt til oss som et leseeksemplar av forlaget Vigmostad & Bjørke. 

Estragons historier – Rottefangeren fra Sorø – Gaute Heivoll

heivoll

Rottefangeren fra Sorø er den første boken i en barnebokserie om de syv dødssynder, av Gaute Heivoll. Første bok ut i serien tar for seg dødssynden fråtseri. Boken er illustert av danske John Kenn Mortensen. Forlaget skriver at boken passer for barn 12 år og oppover.


Gaute Heivoll er en forfatter som kommer i fra Finsland utenfor Kristansand og fikk sitt gjennombrudd med romanen Før jeg brenner ned i 2010. Denne romanen ble også filmatisert i 2016 under navnet Pyromanen.  

Rottefangeren fra Sorø forteller en litt makaber historie om fråtseri, og historien fortelles av… rotter. Organisten og rotten Siful oppsøker rotten og rottefangeren Estragon som forteller de mest utrolige historier. Estragon og Siful kan nemlig ta formen som menneske og derfor smette inn i vår verden umerket. Dette blir illustert i en fantastisk tegning av John Kenn Mortensen på side 8 i boken.

Estragon forteller i denne første boken en historie om begravelsesagenten Glambek som hater rotter mer enn alt, og elsker penger like sterkt som hatet for rottene. Estragon tiltrekkes huset til Glambek fordi han har en hel kiste full av penger, og livretten til Estragon er nettopp penger. Estragon tar menneskeform og oppsøker Glambek som om han er en rottefanger fra akademiet på Sorø, og skal hjelpe han med rottene som spiser pengene hans… Men, egentlig er dette bare et skalkeskjul for seg selv, slik at han kan fortsette å spise pengene hans… Slik illustreres ikke bare Glambeks fråtseri, men også Estragons, som slikker og spiser penger som om det var en rus. Historien gir leseren slik en mulighet til å filosofere over både det at rottene kanskje ikke er så ulike menneskene, og over grådighet. Dette skaper også et godt utgangspunkt i å ta en samtale med barna om grådighet.

illu36
Illustrasjon: John Kenn Mortensen. Lånt i fra Bakomslaget – Vigmostad & Bjørke.

Jeg er hverken et barn eller forelder, men denne boken vil jeg absolutt anbefale i ukens boktips. John Kenn Mortensen har skapt et univers i gotiske tegninger som passer ypperlig sammen med historien og som man kan sitte og kikke på i lang tid. Jeg kan ikke se for meg denne historien sammen med noen annen form for illustrasjoner. Gaute Heivoll skaper spenning i hvert kapittel så man blar om til neste side uten å tenke seg om (som kanskje er til advarsel for foreldre som vil lese denne før leggetid, hvor selv du vil kjenne trangen til å lese «bare ett kapittel til»). Historien er spennende og annerledes, både i det at den er fortalt av rotter som gir et annet utgangspunkt til historien om de syv dødssynder. Men, også i hvordan den er illustrert fordi det gir spenning til både barn og voksne. Noen av tegningene er ganske skumle og detaljrike, så jeg forstår hvorfor forlaget anbefaler den til 12 år og oppover.

Les intervju med Gaute Heivoll i Bakomslaget her, hvor han blant annet røper temaet for neste bok i serien. 


Til lesere som oppholder seg på sørlandet vil jeg tipse om arrangementet hos Kristiansand Folkebibliotek 14. april klokka 14 hvor Gaute Heivoll kommer for å snakke om nettopp denne boken. Da vil det også være salg og signering av boken.

Link til arrangementet på Facebook.


Katrine Tveito


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s