Ukens boktips – Uke 10

Ukens boktips er en fast spalte hvor studenter, ansatte eller gjesteskribenter gir sine boktips.


Kilden- Gabriel Scott

Kilden er en av norsk litteraturs mest kjente klassikere. Det er ikke uten grunn. Jo mer hektisk og jagende samfunnet rundt oss blir, jo viktigere vil det være for oss å lese bøker som Kilden.
kilden
Romanen kom ut året 1918,  Europa hadde kriget med seg selv i fire år og millioner av menneskeliv hadde gått tapt. Kanskje er Kilden en norsk forfatters motsvar til menneskers grusomheter. For i boken møter vi en sjel, hvis sinn er orientert langt bort fra grådighet og konflikter. Fiskeren Markus er en enkel enstøing som jobber og sliter for sitt daglige brød, lavest nede på den sosiale rangstigen. Han bor i et lite hus på Sørlandet, og ser på sine naboer som hektiske og noen ganger egoistiske. Men Markus er mye mer enn en enkel fisker. Han er klok og filosofisk, og om han ikke kommer overens med menneskene, så har han hvert fall sterke bånd til dyrene, plantene og naturen rundt seg. Verdensbildet til Markus er preget nøysomhet og takknemlighet. Lykken styres ikke av materielle ting og alle verdens skapninger har sin plass i og sin rolle i helheten.

Kilden leker med leserens følelsespekter. En lun, ironisk grunntone avløses av fortvilelse, alvor og dype tankerekker. Det er triste partier og gode humoristiske fremstillinger. Alt dette i en kort og lettlest roman på under 200 sider. I et materialistisk og globalisert samfunn som vårt, kan bøker som Kilden få oss til å tenke, sette pris på, og oppleve omgivelsene og mangfoldet rundt oss.

-Franz Rose Bengtson


Trenger du flere boktips? Hva med 33 av Kjersti Annesdatter Skomsvold?


En kommentar om “Ukens boktips – Uke 10

  1. Tilbaketråkk: Ukens boktips – Uke 11

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s