
Lik forlag er et mikroforlag som sier selv at de vil ta sikte på å gi ut minst en antologi i året. Deres første antologi er Antologi 2017, som kom ut før jul. Antologien er på 44 sider, med innhold av Terje Dragseth, Spohia Myntti, Giulia Avella, Morten Gilje, Nils Christian Moe-Repstad, «Vakmesteren», Daniel Hansen, og Mari Haaland Andersen.
Lik forlag har nå nettopp annonsert at de søker bidrag til en ny antologi som skal komme ut i juni 2018. Denne gangen søker de etter «prosadikt». Les alle detaljer om hvordan du kan sende inn bidrag og ellers om antologien her.
De har også et prosjekt sammen med Cultiva Express hvor de inviterer til Skriveworkshop i Hellas som skal resultere i en annen antologi. Klikk på linken for å finne ut mer og hvordan du melder deg på.
På slippfesten 16. desember var to av Litt av tidens redaksjon til stede og vi kjøpte hvert vårt eksemplar. Nå vil jeg skrive litt om hva jeg synes om Lik Forlags første antologi.
Antologien har bidrag på både norsk og svensk, og har både dikt og noveller. Samlingen består også både av debutanter og av allerede etablerte forfattere, samt den mystiske skapningen «vaktmesteren», som er vaktmester hos Litteraturhuset i Kristiansand (som teknisk sett ikke har et hus). Hans bidrag i denne samlingen er også et dikt om det å være vaktmester, på ferie, for et hus som ikke finnes i fysisk forstand.

Som sagt har antologien altså en god blanding av både lyrikk og prosa, med med mest lyrikk. Siden det er så mange forskjellige stemmer er det også mange forskjellige typer tekster. Nå vil jeg se litt nærmere på noen av tekstene.
Umuligheten av å resignere – Morten Gilje
Teksten handler om en mann som er på en teaterforestilling. Underveis kommer det mange tanker og observasjoner om de andre menneskene til stede og på et mer generelt livsgrunnlag.
Da jeg begynte å lese denne teksten likte jeg den ikke. Jeg følte den hakket og ble for høytsvevende. Men, etter hvert så fikk den en god flyt og sidehistorien til det gamle ekteparet er min favoritt-del av teksten. Det er mange fine elementer med teksten, med mange fine observasjoner og følelser om hverdagslige og sosiale situasjoner.

Er det ikke nok – Terje Dragseth
Dragseth er en allerede godt etablert forfatter, og har i denne antologien bidratt med ett dikt. Diktet er en fin skildring av hverdagsøyeblikk som vi ikke bør ta for gitt. Er det ikke nok?

Giulia Avella – dikt
Avella har flere små dikt i denne samlingen, og hun har en mørk humor over sine dikt. De er treffende og pikante dikt. Verdt en lesning.

Alt i alt er Lik forlags Antologi 2017 verdt å plukke opp. Det er også utrolig spennende at Kristiansand har fått et mikroforlag, så er her det bare å følge med og støtte opp!
– Katrine Tveito
Lyst på mer lesestoff? Hva med en analyse av Blå Valmuesøster – Tibet?