Singelklubben

20180130_1108310.jpg

Så, jeg har vært med i noe som heter «Singelklubben» i ca. ett år nå, og jeg er ikke singel. Dette er nemlig en klubb, og et abonnement, i regi av Flamme Forlag, hvor du får noe som heter «boksingler». Da jeg ble med visste jeg ikke at det fantes noe som hette boksingel en gang, men det gjør altså det. Og hva er en boksingel? Vel, dette er hva de sier selv i et intervju med Kulturutvalget:

Ideen bak boksingler eksisterte før forlaget selv. Tanken var å låne litt fra platebransjen for å muliggjøre ’korte tekster i et lite format, til en rimelig pris’. Nils-Øivind utdyper om opprinnelsen at ’boksingel er vårt begrep, men små bøker har eksistert i alle år. Ideen som ligger i begrepet er vårt’.

Kulturutvalget

Altså, så får du små bøker tilsendt med jevne mellomrom, som er skrevet både av debutanter og allerede etablerte forfattere. De varierer litt i størrelse, men de fleste jeg har fått er på ca. 30 sider. De koster 70 kr pr stk, og de kan være både prosa, lyrikk og temanummer, og jeg får som regel to om gangen.


Nå er ikke dette en reklame for Singeklubben, og Flamme Forlag, men som sagt så ble jeg med i denne klubben for ett år siden, og jeg ble med kun fordi jeg var nysgjerrig på hva dette var for noe. Ideen på en bokklubb, eller bok-abonnement, fascinerte meg og for 70 kr stk, tenkte jeg at, jaja, hvorfor ikke? Jeg elsker jo å få post, og å lese bøker, så dette må jo være midt i blinken. Det går forresten an å kjøpe boksingler direkte fra forlaget, til 75/80 kr pr stk. Om du er med i singelklubben får du rabatt når du kjøper bøker fra forlaget.

Så hva slags tekster er boksingler? 

For å gi deg en litt bedre idé om hva denne klubben går ut på, så vil jeg nå skrive litt om tre boksingler jeg har valgt meg ut. De er alle skrevet på forskjellige måter.

20180205_142504-e1517838035841.jpg

Manual for betre dagar

En av de første jeg fikk i posten var «Manual for betre dagar» av Sigrid Hesjevoll. Som tittelen tilsier, så er det forfattet i en lignende stil av en manual, eller selvhjelpsbok, eller et oppslagsverk kanskje. Det er overskrifter slik som #Regel 28, Greitt å vite:, Når alt går til helvete, I tilfelle utruskap, Mødrer og Livsvisdom. Disse «rådene» er ofte morsomme, og også ofte veldig vanskelige å forstå. Slik som:

Når alt går til helvete

Ta med kartleser og gode sko.

s. 17

Dette rådet er en personlig favoritt for meg. Boksingelen var et veldig godt førsteinntrykk av den nye klubben jeg var med, og var en rask, lettlest og morsom opplevelse. En manual jeg vil beholde.

Drømmedagbok

Drømmedagbok av Victoria Durnak er en helt annen type tekst. I omslaget får vi denne infoen:

I 2016 ble Victoria Durnak mamma for første gang. Mens hun gikk gravid, førte Durnak drømmedagbok fordi du drømmer mer når du bærer på et barn. Kanskje fordi du for en kort periode har mer enn én hjerne?

Denne boksingelen er altså fylt av Durnaks drømmer mens hun var gravid, og noen av de var morsomme å lese, mens andre var ikke så interessante for meg. Men, jeg liker konseptet, og det er sikkert enda litt gøyere å lese for noen som selv har vært gravid.

Ulven under armen

Ulven under armen av Tine-Jarmila Sir er en fin liten diktsamling. På forlagets nettside sammenligner de diktsamlingen til følelsen av å falle ned kaninhullet (Alice in Wonderland) og at du aldri kan være forberedt på hva som skjer. Som er en tanke jeg forstår, men som jeg ikke hadde selv.

Jeg likte veldig godt denne diktsamlingen. Diktene har hele tiden en nærhet og en tilstedeværelse, en søken etter seg selv og mot andre. Diktene er både elegant skrevet, men har også en skarp kant.

Når du legger deg inn
på psykiatrisk får du ikke lov
å se filmer eller serier
med drap eller selvmord
men ingen reagerer på at du tar
Tor Ulven under armen
og ber om å få være
alene en stund

Tatt fra Flamme forlag – og er også første dikt i boksingelen


 

Dette var altså tre boksingler som jeg har fått i løpet av dette året jeg har vært med i Singelklubben. To av de likte jeg veldig godt, mens en var ikke like stor slager. Slik vil det alltid være når man er med på en ordning som dette; at man får bøker tilsendt som man ikke vet hva er, hva handler om, eller egentlig har bedt om. Likevel så er jo det halve morroa.

Det beste med Singelklubben vil jeg si er at man både får en smakebit av nye forfattere som man kanskje ikke ville plukket opp selv i bokhandelen, og man får også kortere tekster man kan lese innimellom de lengre tekstene man leser. Ofte kan det være deilig å ta frem en boksingel når du nettopp er ferdig med en 600 siders roman som tapte deg for følelser og du ikke er klar for enda en heidundrende tur med en gang.

Har du lyst å bli med i Singelklubben? Eller vil du helst kunne velge ut bøker selv?

 – Katrine Tveito


Trenger du mer lesestoff? Hva med dette innlegget om «Den bekymrede generasjon»?

 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s