Ukens boktips – Uke 04

Ukens boktips er en fast spalte hvor studenter, ansatte eller gjesteskribenter gir sine boktips.

uteavverden

Ute av verden – Karl Ove Knausgård

 

I Ute av verden følger vi 26 år gamle Henrik Vankel. Han jobber som lærer i Nord-Norge, og virker nok for omverdenen som en noe snodig, men nokså alminnelig ung mann. For Henrik selv er tilværelsen alt annet en normal. Han er blitt forelsket i en av sine 13 år gamle elever. Og alt han vil ha er henne, 13 år gamle Miriam. Med utgangspunkt i Henriks forhold til Miriam, åpner boken seg i sidesprang, lange refleksjoner, minner og drømmeverdener.

Ute av verden er Knausgårds debutroman. For boken ble han tildelt Kritikerprisen, som første debutant i denne prisens historie. For meg var det virkelig en opplevelse å lese Knausgård tidligste verk. Han debuterte med en mektig roman på 700 sider, og viste ikke tegn til litterær beskjedenhet.  Som i Min kamp er det i skildringen av det indre, at Knausgård briljerer. Gjennom lange tankerekker møter vi et intelligent, men splittet sinn. Det er ingen tvil om at forfatteren har investert deler av seg selv i bokens hovedkarakter. Men Ute av verden er også utrustet med en kontroversiell rammefortelling av Nabokov-kaliber.  Henrik Vankels ambivalente skamfølelse og irrasjonelle handlinger hinter om at «det ubevidste sjæleliv» ikke bare hører fortidens litteratur til. Knausgård graver dypt i hovedkarakterens psykologiske avgrunner, og det er vanskelig å ikke beundre hans evne til å skildre det abstrakte.

 

–  Franz Rose Bengtson


Fikk du lyst å lese Ute av verden nå? Eller vil du helst ha et annet boktips? Da kan du se her.


En kommentar om “Ukens boktips – Uke 04

  1. Tilbaketråkk: Ukens boktips – Uke 06

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s