Ukens boktips – Uke 03

Ukens boktips er en fast spalte hvor studenter, ansatte eller gjesteskribenter gir sine boktips.
Bilderesultat for kompani orheim omslag

Omslagsbilde

Kompani Orheim – Tore Renberg – 2005

Kompani Orheim er bok nummer to av fem som handler om Jarle Klepp. Den kan leses som en individuell bok, eller sammen med de andre bøkene om Jarle Klepp. Handlingen befinner seg i all hovedsak på tidlig 1970-tallet i et rekkehus i Stavanger. Tore Renberg tar leseren med på en reise gjennom hovedkarakteren Jarles ungdomsår. Jarle Klepps liv er tilsynelatende flott, han er normal gutt med en normal familie. Interessene til Jarle er mangfoldige, men stort sett handler det om antirasisme, feminisme, musikk og puling. Glansbildet som Renberg maler av familien blir farget. Under fasaden henger det en byrde på familiens skuldre, nemlig farens (Terje Orheim) alkoholisme. Vi følger ikke bare Jarles liv gjennom interessene hans, men også gjennom farens drikking og hvordan den setter familieforholdet i fare.

Dette er en bok jeg har lest et par ganger nå og den fengsler meg like mye hver gang. Kompani Orheim er kanskje ikke den nyeste boka som finnes, ei den mest nyskapende, men det er Renbergs måte å skrive på som drar meg inn. Handlingen foregår som sagt på 70-tallet, et tiår som jeg ikke har noen form for kjennskap til utenom det man ser på film eller leser i litterære verk. Men når jeg leser denne boka får jeg en fornemmelse av at alt er så kjent, det er nærmest en nostalgisk følelse som vokser fram i meg. Det er akkurat denne følelsen som gjør at boka er så fengslende. Jeg kunne ha skrevet en hel Bibel om hvor sinnsykt bra miljøskildringene til Renberg er, men for å holde dette boktipset nokså kort så får du nok bare ta mitt ord for det.

Et annet aspekt jeg liker veldig godt er skildringene av Terje Orheims drikking og hvordan dette påvirker hele familien. Renberg har valgt la fokaliseringen nærmest flyte mellom hovedpersonene, på denne måten viser han hvordan det kollektive påvirkes av Terje Orheim sine handlinger.

Kompani Orheim overbeviser som en oppvekst- og generasjonsroman med et fantastisk språk som både er sørgelig og håpefullt på samme tid.

Ønsker du å få flere boktips? Da kan du lese det forrige boktipset vårt (HER).

– Andrine Hårklau Jonsmyr


2 kommentarer om “Ukens boktips – Uke 03

  1. Tilbaketråkk: Ukens boktips – Uke 02
  2. Tilbaketråkk: Ukens boktips – Uke 04

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s